HÍREK

  1. április 18.

Sajtóközlemény azonnali közlésre

Az Ikarus Egyedi Kft. az elmúlt időben egyes sajtóorgánumokban megjelent a MODULO M168D számú csuklós buszokat ért alaptalan támadásokkal kapcsolatosan az alábbi nyilatkozatot teszi közzé.

A Volánbusz Zrt. által csuklós autóbuszok beszerzése érdekében kiírt közbeszerzési eljárás során létrejött szerződésben az IKARUS Egyedi Kft., mint nyertes ajánlattevő 180 darab csuklós autóbusz szállítását vállalta közel hárommilliárd forinttal alacsonyabb áron, mint a tenderen második helyezett. A busz ára a korábbi budapesti közbeszerzésen győztes gyártó áránál is alacsonyabb volt.

A társaság a beszállítói késlekedések, vis maior események és egyéb ellenőrzési körén kívül eső akadályozó körülmények ellenére a szállítást a határidő lejárta előtt megkezdte, és folyamatosan adja át a buszokat a BKV Zrt-nek, majd a Volánbusz Zrt-nek. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az Ikarus Egyedi Kft. által szállított MODULO M168D csuklós autóbuszok mind a járműre vonatkozó uniós és hazai jogszabályoknak, mind a megrendelői elvárásoknak, a kiírás feltételeinek megfelelnek. Az akkreditált minősítő szerv által kiadott típusbizonyítvány, a JÁFI-Autókut Kft. valamint a TÜV Rheinland-KTI Kft. mérési jegyzőkönyvei alapján a járművek biztonságosak, ezért a BKV Zrt. az elmúlt hétvégén megkezdte a buszok utasforgalomba helyezését. A fejlesztéseknek köszönhetően az M168D 3. generációja 39 fővel több utast tud szállítani elődjeihez képest.

Az IKARUS Egyedi Kft. tisztában van azzal, hogy a nagyon alacsony áron (85,4 millió Ft) szállított MODULO M168D autóbuszokkal nemcsak a nagy európai gyártóknak vált komoly versenytársává, hanem a használt külföldi buszok behozatalával és drágán történő felújításával foglalkozó garázstársaságoknak is, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy lejárassák és ellehetetlenítsék az új buszok gyártását annak érdekében, hogy megőrizhessék több tíz éve jól jövedelmező megrendeléseiket.

Az igazság a sajtóban megjelent állításokkal szemben az, hogy az IKARUS Egyedi Kft. által gyártott MODULO M168D autóbusz mind a design-t illetően, mind technikai színvonalát tekintve a legújabb konstrukciós trendeket követi és megállja a helyét az európai piacon. A jármű alkatrész-beszállítóinak egyik hányada nagy európai gyártók, mint a holland DAF vagy a német ZF és Hübner, nagyobb része pedig magyar kis- és középvállalkozások. Az Ikarus Egyedi Kft. évek óta dolgozik azon, hogy újra legyen magyar fejlesztésű és magyar gyártású busz a magyar utakon, melynek eredményeként jött létre a MODULO C68E elektromos midi, a dízel hajtású M108D szóló és az M168D csuklós autóbusz.

Bármennyire is szeretnék egyes ellenérdekelt szervezetek és sajtóorgánumok, hogy minden alapot nélkülöző állításaik közzététele, terjesztése útján az IKARUS Egyedi Kft. szerződéseinek teljesítése ellehetetlenüljön, a társaság továbbra is elkötelezett a hazai buszgyártás mellett, megrendeléseit folyamatosan megfelelő szakmai színvonalon teljesíti. Az ilyen forrásokból eredő, más médiumok által is átvett, valótlan állítások, híresztelések miatt az IKARUS Egyedi Kft. a társaság jóhírnevének megsértésére alapozva megindítja a megfelelő jogi eljárásokat.

IKARUS Egyedi Kft.

logo